Prvi polumaraton

Prvi polumaraton – 4 važna savjeta kako da ga istrčite (21 km)

Prvi polumaraton je veliki izazov kada je u pitanju trčanje za početnike, napisali smo tekst koji će vam pomoći da ga istrčite i uživate u njemu.

Ono što danas primjećujemo jeste da je trčanje doživjelo veliku ekspanziju u svijetu. Gotovo nema šanse a da ne poznate barem 2 osobe koje trče ili su istrčale 21km. Međutim ono što je super vijest jeste da je danas dostupno mnogo stručnog materijala kako se pripremiti za PRVI polumaraton.

Osim toga, razni broj programa za pripremu je takođe dostupan-potpuno besplatno. Uzimajući u obzir da su patike, šorc i majica sve što vam je neophodno za trčanje onda je sport koji je dostupan skoro svima.

Prvi polumaraton
Prvi polumaraton


Sad da se osvrnem na dio za pripremu

Prvi polumaraton – Savjeti


SAVJET 1.
Veoma je važno da budeš svjestan da ukoliko nijesi ranije nikad trenirao (bukvalno počinješ od 0) da moraš provjeriti koliko je tvoje tijelo spremno za fizičku aktivnost. To znači da je potrebno da angažuješ osobu koja će vam sprovesti 1. korak-testiranje.

Bukvalno je kao da si dobio ključeve od automobila i želiš da se prevezeš od tačke A do tačke B a nemaš pojma da li je servis urađen na automobilu, da li je tehničko automobil spreman za putovanje.
Tako vam je u sportu (iako ima onih koji su u trenažnom procesu, testiranje je obavezno) jer većina misli “tračnje, samo trčiš”… Zapravo treninzi za trčanje se sastoje od vježbi mobilnosti, tehničkih vježbi-vježbica (za bolju ekonomičnost tokom trčanja), vježbe snage i vježbe izdržljivosti.
Bukvalno je nezamislivo istrčati polumaraton, a da se predhodno osoba adekvatno i kvalitetno ne pripremi za napor koji predstoji (ipak 21km nije za šalu).

SAVJET 2.
Planiraj UNAZAD! To znači da odrediš prvo kada i gdje ćeš trčati. Tako da onda imaš vrijeme koje ćeš isplanirati za prirpemi preriod-treninge (ako nemaš vremena a želiš-odredi fiksno vrijeme tokom sedmice)!

SAVJET 3.
Treninge redovno uradi-NIKAD nemoj da ako propuštiš trening, narednog dana “nadoknadiš” trening koji nijesi uradio! Veoma je važno da se plan i program poštuje, jedan dan ako se preskoči nije bauk-uz napomenu da to ne postane navika!

SAVJET 4.
Treniraj vani-na OTVORENO jer može se desiti da tokom ljeta počne kiša kao iz kabla da pada. Na vrijeme znaj da svaki urađeni trening po težim uslovima je bolje zbog jačanje imuniteta. Takođe to je važno ukoliko planiraš da trčiš u jesenjem-zimskom periodu polumaraton. Preporuka za niže tepmerature obuci se komotno (šuškavac, kačket da ti kiša ne pada direktno u oči, rukavice i helanke-termo zimi).

Svakako ukoliko tek počinješ, možeš mi pisati na društvenim mrežama i rado ću ti pomoći da istrčiš svoj PRVI POLUMARATON!

SRETNO!!!!!!!

Napisao: Miloš Mikić

Scroll to Top
Scroll to Top