Kako ostati u formi

Kako ostati u formi poslije 35 godine

Kako ostati u formi u bilo kojim godinama, u današnje vrijeme, možda je bolje pitanje, međutim današnja tema nešto je specifičnija i konkretnija i fokusiramo se na točno definirane godine koje su po mnogo čemu posebne i specifične

I ptice na grani vec znaju da sto vise starimo i prelazimo prag 35. godine da vecina nas gubi tjelesne sposobnosti i performanse koje smo imali kao 20 godisnjaci. UKRATKO nismo vise isti sto smo bili prije 10-15 godina. Ili bar velika vecina nas. Uvijek ima genetskih frikova, iznimki i sl., medjutim ajmo se drzati zdravog razuma i cinjenica za promjenu.

Pa ukratko da utvrdimo sto nam se to dogadja nakon 30-35-e godine da nam je teze napredovati i biti top fit?

Najznačajnije promjene koje nam se događaju nakon 30-e godine

  • Kod muskaraca nam pada razina testosterona : koji je sex ( spolni ) hormon koji nam je osim sto je zasluzan za brzu gradnju misica, jacanje kostiju ili ocuvanja istih, sluzi kao spolni hormon koji jako i bitno utjece na nas privatan zivot ( sexualni ) . Ukratko sto vise testosterona u sebi imamo, biti cemo jaci, agresivniji ( u pozitvnom smislu ) , moci cemo vise trenirati i brze se oporavljati od treninga i imati bolju sveukupnu kvalitetu zivota. Sto je on nizi istovremeno ce svi ti benefiti lagano i postepeno nestajati, smanjiti ce nam se libido i sve to se odrazava na nase psihofizicko stanje.

  • Gubimo misicnu masu : otprilke oko 10% misicne mase zavisno o vasoj aktivnosti, genetici i nacinu zivota koji vodite, ali sve u svemu lagano nestaju oni misici koje smo imali dok smo bili u nasem ” vrhuncu snage ” . Postajemo krhkiji, podlozniji ozljedama, treba nam vise sna, javljaju se bolovi koje nismo dosada osjecali ( doslovno preko noci) .

  • Obaveze se mnoze : obitelj, djeca , stres na poslu, manjak vremena, manjak energije,losa prehrana, komfornost i td.

To su ajmo reci najvazniji faktori i razlozi koji nas prijece u tome da se i dalje osjecamo mlado, poletno, zdravo , energicno I ZADOVOLJNO! I pored svega ako se i dalje pitate kako ostati u formi, jasno je da će biti potrebno slijediti neka pravila i dati si malo truda.

Kako ostati u formi – moja iskustva

PA KAKO ONDA RIJESITI TU ZAGONETKU I BITI , OSTATI ILI POSTATI JOS BOLJI NEGO STO SMO BILI KAO MLADJI??!! Kako ostati u formi čak i nakon 35 godina ?

Prije nego vam odgovorim na to pitanje, ukratko cu vam reci kako se ja kao 37.godisnjak osjecam ( subjektivno ) , i sto pokazuju rezultati i testiranja?

  • Imajmo na umu da se bavim sportom vec 30 godina, nikada nisam bio ozbiljno ozlijedjen, hranim se puno zdravije nego prije 10-15g , treniram svakodnevno, pazim sto i kada unosim u svoje tijelo, nastojim dovoljno spavati ( makar nije lako ) , ne stedim na dobroj hrani, suplementima, oporavku, pijem dovoljno vode, volim slatko, nisam nikad bio na dijeti, nikad nisam bio pretil ili debeo, i sto je jako bitno imam jako dobru organizaciju vremena ili ti slobodnog vremena. OVO ZADNJE je kljuc svega. Ako bi saželi sve u jednu rečenicu – doista brinem kako ostati u formi.

STO POKAZUJU TESTIRANJA ?

  • Sa 37g moja metabolicka dob je 22g
  • organi funkcioniraju kao svicarski sat
  • body fat je trenutacno na oko 10%
Kako ostati u formi

STO SE TICE PERFORMANSI :

  • Jaci sam nego sto sam bio prije 5 g
  • brzi sam nego sto sam bio prije 10g
  • izdrzljiviji sam, a eksplozivnost je otprilike tu negdje
  • i iskreno osjecam se najbolje dosada

Kako ostati u formi – konkretni savjeti

A SADA MOJ ODGOVOR I SAVJET STO PODUZETI DA BISTE U NAJMANJU RUKU BILI ZDRAVIJI I KAKO OSTATI U FORMI NAKON 35-e.

  1. Pocnite sa malim promjenama : u vecini slucajeva je manje-vise
  2. Postavite si cilj : npr zelim smrsaviti 10 kg do ljeta, vjencanja ili zelim istrcati 5km ( sa ciljem sve pocinje).
  3. Izbacite iz recenice : NEMAM VREMENA , IMATE 24H KAO I CIJELI SVIJET.
  4. Ako niste dosada , radije ulozite u bolju prehranu i trenera nego u skupu odijecu.
  5. Organizirajte si slobodno vrijeme, ako je potrebno zapisujte kad mozete trenirati
  6. Ne bojte se utega i vjezbi snage : necete se ” nabildati ” , dapace imati cete velike benefite ( jace kosti, vise snage, veci libido ).
  7. Istezite se nakon treninga, ubacite vjezbe disanja ili yogu u svoju rutinu.
Kako ostati u formi
Kako ostati u formi

-SVE OVO NAVEDENO SU MALI KORACI I NAPUTCI KAKO OSTATI U FORMI I BITI BOLJEG ZDRAVLJA. I SVE TO LIJEPO ZVUCI NA PAPIRU…

MEDJUTIM :

Sudeci po okolini i statistici, vecina vas nece biti u top formi ili u dobroj formi kao prije. Jer za sve ovo su potrebne odredjene zrtve za koje vecina nije spremna..

  • Ustajati sat ranije da bi istrcali 5-10 km jer se spremate za maraton
  • Dodjete sa posla umorni i umjesto da uzmete stvari i odete u teretanu, vi sjednete pred TV i kasnije vas volja prodje.
  • Uglavnom uvijek je nesto i uvijek je netko kriv samo ne vi..ISPRIKA ce uvijek biti..ALI vrijeme ne mozete vratiti niti zdravlje NE MOZETE kupiti!

AKO ZELITE JEDAN MOJ SAVJET STO I KAKO DA RADITE DA BISTE BILI FIT ?

  • 3 PUTA TJEDNO TRENIRAJTE : Ukljucite vjezbe snage i izdrzljivosti ( cijelo tijelo) . To vam oduzima otprilike 3-4 h tjedno
  • AKO MRSAVITE : Pazite da ste u kalorijskom deficitu ( da unosite oko 500 kcal manje dnevno nego vam je potrebno)
  • JEDITE RAZUMNO : Nikakve dijete, ne jedite iz dosade, izbacite secere , nastojte imati 3 normalna obroka dnevno i pripremajte se hranu za naredni dan
  • NADJITE SI HOBI : Svi mi trebamo vrijeme za sebe, bilo to setanje, voznja biciklom, planinaranje ili mozda sat vremena na playstationu. STRES je tihi ubojica i razlog vecine kronicnih bolesti..najdite nesto sto vas veseli i odmakne misli od dnevne rutine.
  • DALI U VJEZBANJU ILI ZIVOTU : zadajte se ciljeve, dali na dnevnoj ili mjesecnoj bazi, jer to je jedan od glavnih načina kako ostati u formi..mi ljudi smo stvoreni da napredujemo..naucite neku novu vjestinu, jezik, igru ili sto god ce vas potaknuti da se razvijate jel da godinama nam uz misice odumiru u mozdane stanice i mozdana masa tako da je vrlo bitno da smo kako tjelesno i intelektualno aktivni!
  • SEX JE SKAKLJIVA TEMA I NE SPOMINJE SE BAS PREVISE U FITNESS SVIJETU : medjutim znate sami, koliko se covjek bolje osjeca nakon njega…a i potrosi se koja kalorija… Za neke je upravo sex odgovor kako ostati u formi.
  • I NA KRAJU NAJVAZNIJE : NE ODUSTAJTE, BUDITE KONSEKVENTNI I DISCIPLINIRANI I OKRUZITE SE POZITIVNIM LJUDIMA OKO SEBE, BITI CE VAM ZNATNO LAKSE DOCI DO ZACRTANOG CILJA!!

NADAM SE DA SAM VAM USPIO DATI DOBRU SMJERNICU KAKO USPORITI STARNJE I POMLADITI SE TAKOREC NAKON 35te.

OVO JE MOJA ZIVOTNA FILOZOFIJA KOJA MI JE OMOGUCILA DA SE OVAKO OSJECAM I IZGLEDAM U 37oj GODINI I NADAM SE DA CE I VAMA POMOCI!

Grupni Trening Kao Idealna Opcija Za Postizanje Optimalnih Rezultata U Dvorani

Scroll to Top
Scroll to Top