Koja je najbolja dijeta

Koja je najbolja dijeta

Koja je najbolja dijeta? Ključ je u kalorijskom deficitu!

Kao mladi trener i fizioterapeut, često mi se postavlja jedno vrlo popularno pitanje: “Koja je najbolja dijeta?” Vjerojatno nećete biti iznenađeni mojim odgovorom: Ne postoji “najbolja” dijeta. A evo i zašto.

Univerzalni princip svake dijete, bez obzira na njihove specifične zahtjeve i restrikcije, leži u konceptu kalorijskog deficita. Svi smo čuli za tu frazu, ali što ona zapravo znači? Kalorijski deficit znači da tijekom dana sagorijevamo više kalorija nego što ih unesemo putem hrane i pića. Bez obzira na vrstu hrane koju jedete, ako ne postignete kalorijski deficit, gubitak kilograma će biti nemoguć.

Kako pobijediti glad na dijeti – mali trikovi, veliki rezultati

Koja je najbolja dijeta

Paleo dijeta temelji se na prehrani naših predaka iz doba paleolitika, često nazvanom “lovac-sakupljač” način prehrane. To uključuje meso, ribu, voće, povrće, orašaste plodove i sjemenke, dok se izbjegavaju prerađena hrana, žitarice i mliječni proizvodi. Izbacivanjem i ograničavanjem unosa konzervirane i prerađene hrane, ostvarujemo kalorijski deficit.

LCHF (Low Carb, High Fat) dijeta smanjuje unos ugljikohidrata, dok povećava unos masti. Rezultat je da tijelo sagorijeva masti za energiju umjesto ugljikohidrata. S obzirom na to da masti daju veći osjećaj sitosti, ljudi na LCHF dijeti često unose manje kalorija, iako konzumiraju više masne hrane. Stoga, time ostvarujemo kalorijski deficit.

Koja je najbolja dijeta

Keto dijeta je vrlo niskougljikohidratna dijeta koja forsira tijelo da uđe u stanje ketoze, gdje sagorijeva masti za energiju umjesto ugljikohidrata. To se postiže dramatičnim smanjenjem unosa ugljikohidrata. Kalorijski deficit postižemo izbacivanjem ugljikohidrata iz prehrane.

Intermittent fasting (IF) ili povremeni post je dijeta koja se više fokusira na kada jedete, a ne na što jedete. Najpopularniji oblik IF-a je 16/8 metoda, gdje svakodnevno postite 16 sati, a jedete samo u prozoru od 8 sati. Ovom metodom postižemo kalorijski deficit smanjenim vremenskim periodom u kojem jedete.

Koja je najbolja dijeta

Sada, zašto tvrdim da ne postoji “najbolja” dijeta? Pa, to je zato što je svaki od nas jedinstven. Svi imamo različite tjelesne građe, genetiku, životne navike i preferencije kada je u pitanju hrana. Stoga, dijeta koja savršeno odgovara vašem prijatelju, partneru ili kolegi s posla, možda neće biti najbolja za vas.

Ako se borite s odabirom dijete koja je prava za vas, najbolji način da se fokusirajte samo na postizanje kalorijskog deficita. Bez puno odricanja i rizika unosite manje hrane nego što potrošite. Bitno je shvatiti da je uspjeh u dijeti dugotrajan proces i zahtijeva konzistentnost.

Tjelesna aktivnost i pretilost

Dijete, bez obzira koliko zvučale dobro na papiru, neće biti učinkovite ako ih ne ne možete održavati na duge staze. Upravo iz tog razloga, trebali biste odabrati način prehrane koji je održiv za vas, koji uklapa u vaš životni stil i koji vam omogućuje da se osjećate dobro.

Napisao: Matija Poljanec

Scroll to Top
Scroll to Top