Kako spaliti salo

Kako spaliti salo ? (Burn fat)

Kako spaliti salo – Uvod

Kako spaliti salo je jedan od najčešće spominjanih termina i vjerojatno najčešće pretraživanih.  Vježbači traže načine kako na najbrži način „izgubiti“ tjelesnu masnoću da bi bolje izgledali. Ono što pod time većina smatra je gubljenje kilograma što nije isto a osim toga masnoća se uvijek uzima sa negativnim predznakom kao nešto loše što također nije istina. U ovom kratku članku nećemo o tome nego ćemo jednostavno iznijeti što znanost kaže o sagorijavanju masti.

Ono što u biti vježbači i treneri podrazumijevaju pod tim terminom je sposobnost „“oksidacije“  tj. sagorijevanja  masti odnosno korištenja masti kao goriva umjesto ugljikohidrata. Za rekreativce je to prednost jer će se osjećati i izgledati bolje dok kod sportaša može poboljšati kondicijske sposobnosti a samim time i sportske rezultate.

Također sportaši (pogotovo oni u sportovima izdržljivosti) imaju veću sposobnost za trošenje masti dok neke osobe koje imaju problema s pretilošću i inzulinom (dijabetes tipa II) imaju smanjenju sposobnost sagorijevanja masti.

Kako spaliti salo vježbanjem?

Masti su većinom uskladištene u potkožnom tkivu iako su male količine i unutar samog mišića. Kad se krene s vježbanjem masne kiseline se mobiliziraju i iz ćelija masti u mišiće te kroz mišićnu i mitohondrijsku membranu za oksidaciju. Trigliceridi koji se nalaze u mišićima se isto transportiraju u mitohondrije što znači da se za vrijeme vježbanja troši kombinaciju masnih kiselina.Trenirani sportaši više koriste onu iz mišića kao izvor energije.

Kako spaliti salo – Slika 2.

Postoje određeni faktori koji utječu na sagorijevanje (oksidaciju) masti. Prvi je intenzitet vježbanja. Ako pogledamo istraživanja tada vidimo da se sagorijevanje ugljikohodrata povećava s intenzitetom dok se sagorijevanje masti povećava u startu ali se s povećanjem intenziteta smanjuje.

Istraživanja pokazuju da je optimalno za sagorijevanje masti vježbanje na 62-63% od VO2max (maksimalnog primitka kisika) ili 70-75% od HRmax (maksimalnog srčanog pulsa) dok je 50% od VO2max za slabo trenirane osobe. Međutim postoje individualne razlike pa tako dobro trenirane osobe imaju svoj optimum na 70% VO2max ili 45%VO2max a to se može jedino utvrditi u laboratoriju.

Međutim to nije toliko bitno jer sve dok je intenzitet unutar 5 – 10% od te zone masti će se sagorijevati. Tek ako intenzitet ide 20% i više tada će potrošnja masti pasti. Također istraživanja pokazuju ako tako treniraš 3x tjedno kroz 4 tjedna će se poboljšati tj. povećati potrošnja masti.

Drugi faktor ako razmišljamo kako spaliti salo je prehrana. Ako imate prehranu s visokim udjelom ugljikohidrata tada će potrošnja masti biti smanjena dok prehrana s malim unosom ugljikohidrata poveća potrošnju masnoće. Ako unesete ugljikohidrate prije vježbanja (čak i nekoliko sati prije) doći će do povećanja inzulina te će to vam usporiti potrošnju masti na treningu čak do 35%. Efekti inzulina na masnoću djeluju 6 – 8 sati. To znači da tijekom noći dok spavate i ujedno postite (nadam se da se ne budite i jedete) je veća potrošnja masnoće.

Još jedna zanimljiva stvar vezana uz vježbanje ujutro na prazan želudac. Istraživanja nisu pokazala razliku u potrošnji masti kod onih koji su vježbali na prazan želudac u odnosu na one koji su unijeli hranu (ugljikohidrate).

Kako spaliti salo – Slika 3.

Što se tiče trajanja treninga naravno da s dužinom treninga se poveća potrošnja masti pa tako da može doći sve do 1 grama po minuti. Međutim opet to ovisi da li ste unijeli ughljikohidrate prije ili za vrijeme treninga. Što se tiče razliku između muškaraca i žena u sagorijevanju masnoće pronađene su neke razlike u korist žena ali nisu statistički značajne.

Nadam se da će ovaj članak i neke činjenice pomoći u razumijevanju vježbanja i topljenja masnoće. Naravno da je to još puno opširnije, kompliciranije i dublje i da postoje drugi znanstveni radovi i stručnjaci koji imaju drugačije poglede i savjete vezane uz to.

Napisao: Marino Bašić, Basic Gym One

Pročitaj još: Kondicijski Trener – Što Radi Ili Ne Radi?

Video – Kako spaliti salo
Scroll to Top
Scroll to Top